Trafik Kazası Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır? – 2023 Güncel Rehber

Ülkemizde her gün onlarca trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların birçoğu maddi hasarlı küçük kazalarla olmakla birlikte, bir kısmı ölümlü trafik kazalarından oluşur. Yalnızca maddi hasarlı trafik kazaları, polise gerek kalmadan hasar tespit tutanağı ile anlaşılıp çözülebilir. Hasar tespit tutanağı örneği için burayı tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda kusur oranı nasıl belirlenir ve kusur oranına itiraz nasıl yapılır onu anlatacağız.

Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

Kusur oranı belirlenirken birkaç önemli nokta vardır. Bu oranın belirlenmesi için kazadan sonra tutulan tutanak ile fotoğraflar sürücülerin sigorta şirketlerine gönderilir. Kazadan hemen sonra çekilen fotoğraflar çekilirken araçlar kesinlikle yerinden hareket etmemeli ve araç plakaları net bir şekilde görülmelidir.

Sigorta şirketleri gelen bilgiler doğrultusunda bir dosya açarak kusur oranı belirler. Ardından açılan bu dosyalar Tramer yani Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne gönderilir. Tramer 3 gün içerisinde gönderilen evrakları değerlendirerek sürücülerin kusur oranlarını belirler. Bu orana sigorta ya da sürücülerden herhangi bir itiraz gelmediği taktirde tazminat ödenir. Kusur oranı tespit için yapmanız gereken üç şeyi bu yazımızda listeledik: https://www.haklikaza.com.tr/kusur-orani-tespiti-icin-yapmaniz-gereken-3-sey/ Detaylı bilgi için, ilgili yazıya da göz atabilirsiniz.

Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

Kusur Oranı Nasıl Belirlenir?

Son olarak burada unutmamanız gereken en önemli husus şudur. Eğer kaza neticisinde herhangi bir kamu malı zarar görmüşse, sürücülerden biri ehliyetsiz veya alkollü araç kullanmışsa hiçbir değerlendirilme yapmadan o sürücü kusurlu kabul edilir.

Kusur Oranları Nelerdir?

Geçirdiğiniz bir trafik kazası sonucu sigorta şirketiniz, kusur oranına göre size ödeme yapacaktır. Yukarıda kusur oranının nasıl belirlendiği konusunu yazdık. Şimdi kusur oranlarının ne olduğuna bakalım. Standart olarak yüzdelik şekilde belirlenmiş oranlar bulunmaktadır. Bunlar %0, %50 ve %100’dür.

  • %0 Kusur Oranı: İlgili kazada tam kusursuz olduğunuz anlamına gelir. Bu durumda karşı tarafta tam kusurludur.
  • %50 kusur oranı: İlgili kazaya karışan taraflar eşit şekilde kusurludur.
  • %100 kusur oranı: İlgili kazada kusurun tamamen size ait olduğunu belirler.

Bunlarla bilirlikte bir de asli ve tali kusurlu bulunmaktadır. Asli kusurlu kazanın asıl suçlusunu belirtirken, tali kusurlu asli kusurlu kadar olmasa bile yine de üzerine düşen dikkat ve yükümlülüğü getirmeyen kişiyi belirtmektedir. Asli ve tali kusurlu oranları ise şu şekildedir:

SBM (Sigorta Birliği Merkezi) Tramer heyetine göre,

Asli kusur oranı: %100

Tali kusur oranı: %0

Sigorta Şirketlerine göre,

Asli kusur oranı: %75

Tali kusur oranı: %25

Adli ve Sigorta Tahkim Komisyonu’na göre,

Asli kusur oranı: %70

Tali kusur oranı: %30

Yine de unutulmamalıdır ki her trafik kazası kendi içinde değerlendirilecektir. Yani bu oranlar farklı şekilde de olabilir.

Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?

Kusur oranının nasıl belirlendiği ve oranların neler olduğuna dair bilgiler verdikten sonra, dilerseniz kusur oranına itiraz nasıl yapılır o konuda konuşalım. Kusur oranı belirlendikten sonra 5 iş günü içerisinde itiraz hakkınızı kullanmalı ve sigorta şirketinize başvurmalısınız. Bu itiraz sürücüler tarafından değil sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Başvurular Tutanak Değerlendirme Komisyonu taradından değerlendirilir ve  iş günü içerisinde tazminat ödemeleri gerçekleşir.

Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?

Haklı Kaza olarak bütün bu süreçlerde sizin yanınızda oluyoruz. Trafik kazası geçirdiniz ve kusur oranına itiraz etmek istiyorsanız 0216 939 39 30 telefon numarasını arayarak ya da sağ altta bulunan WhatsApp ikonuna tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.

Kusur Oranına İtiraz Süresi Ne Kadardır?

Bu itiraz süresi gerçekleşen kazanın türüne göre değişmektedir. Eğer geçirdiğiniz kazada yaralanma ya da ölüm olmamış ve sadece maddi hasar meydana gelmişse bu süre 2 yıldır. Sürücü veya yaya olarak trafik kazası sonucu herhangi biri yaralanmışsa bu süre 8 yıldır. Eğer kaza sonunda vefat gerçekleşmişse, tutanağa itiraz süresi 15 yıldır.

Bu yazıyı paylaşın

1
e
H
0
P
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
Yardım Alın