Trafik kazaları: Yılda 1,3 milyon insanı öldüren “sessiz ve yürüyen bir salgın”

Trafik kazaları her yıl dünya genelinde 1,3 milyon insanın ölmesine ve 50 milyon kişinin ise ciddi şekilde yaralanmasına neden oluyor. Bu rakamlar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun çözüm aramak için üst düzey toplantı düzenlemesine neden olan acil bir sorun teşkil etmektedir.

Genel Sekreter António Guterres, bu Perşembe günü yolcu sayısını yarıya indirmek amacıyla ileriye dönük yolu tartışan 193 BM Üye Devletinin temsilcileri önünde yaptığı konuşmada, “Karayolu kazaları sessiz ve yürüyen bir salgındır” dedi. 2030 yılına kadar ölümcül ve yaralı mağdurlar, olayın sonunda siyasi bir bildiriye yansıtılacak bir taahhüt.

Dünya Sağlık Örgütü, “Bildiri ile dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, toplumun tüm sektörlerinin karayolu güvenliği eylemlerine dahiledilmesini sağlamak, ölümleri ve yaralanmaları azaltmak için politika ve önlemleri teşvik etmek için hükümetin en üst düzeyinde liderlik ve koordinasyon sağlamayı taahhüt ediyor” dedi.

DSÖ’ye göre, deklarasyon aynı zamanda net hedefler ve kaynaklarla ulusal ve yerel planların geliştirilmesi ve finansmanı için çağrıda bulunuyor.

Kabul edilemez trajedi

António Guterres, trafik kazalarının %90’ının düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini ve bunların 5 ila 29 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin önde gelen ölüm nedeni olduğunu hatırlattı.

“Bu ölümlerin çoğu önlenebilir olduğundan, bu kabul edilemez bir trajedidir” dedi.

DSÖ verilerine göre, otomobilin icadından bu yana, dünyada 50 milyondan fazla insan yollarda can verdi; bu, Birinci Dünya Savaşı’ndaki ölümlerden veya en kötü salgınlardan bazılarından daha fazla.

Guterres, bu ölümlerin zayıf altyapı ve şehir planlaması eksikliğinin yanı sıra gevşek sağlık ve sosyal koruma sistemleri, sürücü eğitimi eksikliği ve hem ülkeler arasında hem de ülkeler içinde devam eden eşitsizliklerle çok ilgisi olduğunu açıkladı.

Gelişimin önündeki engel

Ayrıca, güvenli olmayan yolların, Gayri Safi Yurtiçi Hasılalarının %2 ila %5’i arasında yıllık kayıplara neden olduklarından, gelişmekte olan ülkelerin ilerlemesine büyük bir engel teşkil ettiği konusunda uyardı.

BM başkanı, ana ekonomik desteğin kaybı veya uzun süreli tıbbi harcamalar ve gelir kaybı nedeniyle tüm ailelerin yoksulluğa düşebileceğine dikkat çekti.

Bunun için bol miktarda finansmana ihtiyaç var; ulusal eğitim, sağlık, güvenli ve sürdürülebilir ulaşım politikaları; kentsel planlama ve afet müdahalesi.

Bir yerden başka bir yere gitmek için çok yüksek bir maliyet

Aynı şekilde WHO, ülkelerin ve insanların bir yerden başka bir yere taşınmak için “kabul edilemez derecede yüksek” bir bedel ödediğini iddia etti.

“Güvenliği mobilite sistemlerimizin kalbine koymak, acil sağlık, ekonomik ve ahlaki zorunluluktur. DSÖ Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Departmanı direktörü Etienne Krug, onları çalıştırmak, hayat kurtarmak ve yaşam için sokaklar ve yollar inşa etmek için birlikte çalışmalıyız” diye uyardı.

10 yıllık eylem

Eylül 2020’de BM Genel Kurulu, 2021-2030 Karayolu Güvenliği için Eylem 10 Yılı ilan eden bir kararı kabul etti.

DSÖ ve BM bölgesel komisyonları, BM Karayolu Güvenliği İşbirliğindeki diğer ortaklarla işbirliği içinde, yol ve araç tasarımında, yasalarda ve kanun yaptırımlarında sürekli iyileştirmeler ve yaralılar için zamanında müdahale yer alıyor.

Buna ek olarak, Dünya Planı sağlıklı ve çevresel açıdan sürdürülebilir ulaşım şekillerini desteklemektedir.

Benzer şekilde, karayolu güvenliği sorumluluğunun sağlık ve ulaşımın çok ötesine geçtiğini vurgular ve şehir plancıları ve mühendislerin tüm ulaşım altyapısında güvenliğe temel bir değer olarak öncelik vermesi gerektiğini belirtirken şirketler güvenlik ilkelerini uygulayarak yol güvenliğini güçlendirmeye etki edebilir ve katkıda bulunabilir.

Plan tarafından yönlendirilen ülkeler ve şehirlerde ölüm oranlarındaçarpıcı düşüşler görüyor. Örneğin, Kolombiya’nın başkenti Bogota, güçlü liderliğin yönlendirdiği geniş kapsamlı teknik iyileştirmeler ve düzenleyici reformlar da dahil olmak üzere bir dizi entegre eylem sayesinde ölümleri 10 yıl içerisinde yarıya indirdi.

Bu yazıyı paylaşın

1
e
H
0
P
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
Yardım Alın