Kaza Kusur Düzeltme Nedir? Nasıl İtiraz Edilir?

Kaza Kusur Düzeltme Nedir? Nasıl İtiraz Edilir?

Ülkemizde yaklaşık olarak bir saatte 40 küsür trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların çoğunluğu hafif sayılabilecek derecede olsa da, bir kısmında ciddi maddi kayıplar hatta can kayıpları bile olabilmektedir.

Kaza Kusur Düzeltme Nedir?

Yapılan maddi hasarlı herhangi bir kazanın ardından, kazaya karışan sürücüler anlaşmalı olarak “kaza tespit tutanağı” düzenlerler ve yalnızca maddi hasarlı kazalar için geçerli bu tutanak 2008 yılından beri uygulanagelmektedir. Maddi hasarlı da olsa polis ya da jandarmanın müdahil olduğu durumlarda da kaza tespit tutağı yerine, görevlilerin raporları geçerli hale gelir. Gerek sürücülerin kendi aralarında tuttukları tutanak, gerekse görevlilerin raporları kaza kusur oranın belirlenmesine yardımcı olur.

Nasıl İtiraz Edilir?

Öncelikle sürücü kaza ile ilgili delilleri toplayarak 5 iş günü içerisinde başvuru yaparak kusur oranının tekrar belirlenmesini talep eder. Firmalar gelen bu talebi en geç 3 iş günü içerisinde değerlendirir. Sigortalı ile sigorta firması arasında uyuşmazlık olması durumunda ise bir üst kurul olan Sigorta Tahkim Komisyonu’na hukuksal başvuru yapılır, Mahkeme bilirkişi ataması yapar ve inceleme raporları sunulur. Bilirkişi raporuna itiraz olunmaması halinde rapor kesinleşir ve dosya sonuca bağlanır.

Kusurlunun Kesin Olarak Belli Olduğu Durumlar Nelerdir?

Unutmamalısınız! Bazı kaza sonuçlarında kusurlu taraf net olarak belli olur. Aşağıdaki yer alan örnek listesinde kusurulu kesin olarak bellidir.

  • Kaza sonucu herhangi bir kamu malının zarar görmesi.
  • Sürücülerden birinin belge veya ehliyet olmadan araç kullanması.
  • Araç sürücülerinden birinin alkollü olması.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için sağ tarafta yer alan butona tıklayarak bize WhatsApp’ten yazabilir ve aklınıza takılan her türlü soruyu iletebilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşın

1
e
H
0
P
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
Yardım Alın