Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Her araç sahibi tarafından yıllık olarak yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Zorunlu Trafik Sigortasının amacı kaza anında yaşanacak olan her türlü maddi ve manevi kaybın en aza indirgenmesidir. Diğer amaçlardan bir tanesi ise kaza sırasında üçüncü kişileri korumak hedeflenir. Zorunlu Trafik Sigortası bulunmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Kanunen yasaktır.

Zorunlu Trafik Sigortasının Kapsamı Nedir?

Sözleşmede ana teminatlar yani ilgili mevzuat gereği her araç için zorunlu olan maddeler yer almalıdır. Araç sahipleri isteğe bağlı olarak;

  • Maddi Hasar Teminatı
  • Ölüm Teminatı
  • Kalıcı Sakatlık Teminatı

Zorunlu Trafik Sigortasına yukarıdaki gibi bazı maddeler ekleme yaptırılabilir. Sürücü kaza sonucunda yukarıda bahsedilen durumlar ile karşı karşıya kalırsa anlaşmalı olduğu sigorta şirketi, anlaşmaya göre meydana çıkan hasarın belirli bir kısmını veya tamamını karşılayacaktır. Ortada sakat kalma veya ölüm gibi durum var ise eğer sigorta şirketleri belirlemiş olduğu bedel üzerinden ödeme yapacaktır.

Araç Alış – Satış işlemlerini tamamladınız ve artık bir araba sahibisiniz. Öncelikli yaptırmanız gereken şey aracınız için Zorunlu Trafik Sigortasıdır. Bunun içinde belirli bir ücret ödeyerek bazı şirketlerle anlaşmanız gerekmektedir. Ücretler aracın modeline, sürücünün yaşına, sürücünün daha önceden yaptığı kazalara, siciline vb. göre değişebilmektedir. Bu kıstaslar incelenerek araç sahibine bir bedel sunulur. Fiyatları sigorta şirketlerine göre de değişim gösterebilir. Örneğin Ak Sigorta ve Sompo Japon Sigortanın fiyatları birbirinden çok farklıdır.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Hiç trafik sigortası yaptırmayan ve sigortanın süresi dolduğu halde poliçeyi yenilemeyen araç sahipleri için bazı yaptırımlar vardır. Bu şekilde trafiğe çıkılmaması gerekir. Trafikte herhangi bir polis tarafından trafik sigortası bulunmayan bir araç tespit edildiği anda araç bağlanarak cezai yaptırım uygulanmaktadır. 2023 yılında Zorunlu Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 436,00 TL’dir. Trafik sigortası bulunmayan araçlara kesilen cezalar alçak rakamlara tekabül etseler de araçları güvence altına almayacağından dolayı kaza sonrasında oluşacak olan maliyetler araç sahibine külfet olarak geri dönecektir.

En İyi Trafik Sigortası Şirketleri Hangileridir?

Aşağıda yer alan bazı şirketler sayesinde internet üzerinden veya şubelerden kolayca aracınızın Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırabilirsiniz. Hızlıca araç bilgilerinizi girerek ve sigorta teklifi alarak size sunulan ücret tutarını beğenmeniz halde kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapacak ve artık aracınızı sigortalatmış olacaksınız.

Ancak bu sigorta şirketlerinin size verdiği Sigorta Poliçesinin bir tane çıktısını alarak sigortalatmış olduğunuz aracın kolayca ulaşılabilir bir bölümüne koyunuz. Çevirmelerde vs. Polisler sorduklarından hızlıca olduğu yerden alarak polise göstermelisiniz.

  1. Allianz Sigorta
  2. Sompo Japon Sigorta
  3. Mapfre Genel Sigorta
  4. Ziraat Sigorta
  5. Groupama Sigorta
  6. Türkiye Sigorta

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Araçların Zorunlu Trafik Sigortasında hesaplama yapılırken birçok kıstas ve hudut göz önünde bulundurulacağından dolayı hesaplamanın kendimiz tarafından yapılması pek mümkün değildir. Aslında böyle bir hesap algoritmasına girmenize gerek bile yoktur. Sigorta şirketlerinin web sitelerine yer alan trafik sigortası hesaplama veya Zorunlu Trafik Sigorta teklifi bölümlerinden teklif alabilir ve size uygun olarak sunulan en uygun trafik sigorta poliçenizi elde edebilirsiniz. Zorunlu Trafik Sigortası teklifi almadan önce sizden bazı bilgiler isteyecekler bu bilgileri yazarken oldukça dikkatli ve doğru yazmalısınız.

Trafik Poliçesi Sorgulama

Hasar sorgulama işlemlerini günümüz teknolojisi sayesinde İnternet üzerinden yapmanız mümkündür. E-Devlet’e giriş yaparak Sağ yukarı kısımda yer alan arama bölümüne “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” şeklinde bir arama gerçekleştiriniz.

Karşınıza gelen sayfa içerisinde aracınıza ait plaka numarasını yazarak aratınız. Bu şekilde aracınız hakkında ve Zorunlu Trafik Sigortasına yönelik poliçe bilgileri önünüze gelecektir. Eğer ki cezalar Anonim veya Limited Şirket üzerine yazılmış ise interaktif vergi dairesinde borç rakamlarını görebilirsiniz.

Hasar Kaydı Sorgulama

Hasar kaydı sorgulama işlemini SMS aracılığı ile de yapılabiliyor. Aracınızın plakasını yazarak 5664 numaraya SMS gönderiminde bulunarak araca ait olan hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ancak bu araç  ile hasar sorgulama yöntemini fazla önermeyiz çünkü plaka sorgulama SMS işlem başına 8,50 TL işlem ücreti almaktadır. E-Devlet üzerinden işlemi gerçekleştirmeniz daha tasarruflu olacaktır ve E-Devlet üzerinden kendinize ait olan birçok resmi bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşın

1
e
H
0
P
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
W
#
#
L
Yardım Alın